Γαστρονομία
Ο Αμβρακικός Κόλπος και η Γαστρονομική Κουλτούρα της Πρέβεζας
Ο Αµβρακικός κόλπος είναι ένα υπέροχο Εθνικό Πάρκο, αλλά και ο µεγαλύτερος υγροβιότοπος της Ελλάδας. Στην πραγµατικότητα δεν πρόκειται για κόλπο, µα για µια κλειστή θάλασσα, κατ’ εξοχήν υπεύθυνη για τη γαστρονοµική πανδαισία που προσφέρει η Πρέβεζα. Άλλωστε υποδέχεται τις θρεπτικές ουσίες που φέρνουν οι ποταµοί Άραχθος, Λούρος και ο παραπόταµος Βωβός: στις εκβολές τους σχηµατίζουν περισσότερες από 20 λιµνοθάλασσες, προικίζοντας έτσι τα αλιεύµατα µε µοναδική νοστιµιά. Εκτός από παπαλίνα και κουτσοµούρα, φυσικά, θα βρείτε φρέσκα ψάρια παντού, ανάλογα µε την εποχή.
Σπεσιαλιτέ και Θαλασσινά της Πρέβεζας
Σπεσιαλιτέ µεγάλη είναι βέβαια και το λεγόµενο «πετάλι», δηλαδή κέφαλος ανοιγµένος στα δύο, αλατισµένος, «ψηµένος» στον ήλιο για κάµποσες ώρες και µετά στα κάρβουνα. Για τους µικρούς φίλους επιλέξτε Τσιπούρα πελαγίσια. Θα βρείτε επίσης καλαµάρια, θαυµάσιες σουπιές και σε µικρότερο βαθµό χταπόδια, ενώ υπάρχουν και λίγοι αστακοί και κολοχτύπες. Όστρακα; Και από αυτά έχει η Πρέβεζα, µα δεν τα σερβίρουν σχεδόν πουθενά, διότι τα εξάγουν σε άλλες πόλεις.
Γαστρονομικές Επιλογές
Εκτός από τα γραφικά ψαροταβερνάκια στο ιστορικό κέντρο και στις παραλίες θα βρείτε και εστιατόρια µοντέρνας ελληνικής κουζίνας, καθώς και γαστρονοµικά ρεστοράν στα οποία κυριαρχεί το ψάρι. Το κρέας κρατάει ασφαλώς κι αυτό το δικό του µερίδιο µε λίγες ταβέρνες και κάποια εστιατόρια κρέατος, ωστόσο είναι συγκριτικά µικρότερο. Πλούσιος πολύ ο γαστρονοµικός πολιτισµός της Ηπείρου, συµπληρώνει την πολιτιστική ταυτότητά της. Η κουζίνα της Πρέβεζας επηρεασµένη από την ιδιοµορφία του εδάφους της, που συνδυάζει το βουνό και τη θάλασσα, το κλίµα της και τη µακραίωνη ιστορία της, προσφέρει αµέτρητα πιάτα και γευστικούς συνδυασµούς, που θα κάνουν την επίσκεψή σας στην ιδιαίτερη αυτή γωνιά της Ελλάδας, αληθινά αξέχαστη!
Ψάρια
∆ιάσημη η Σαρδέλα Αµβρακικού αποτελεί το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Όπως και η πασίγνωστη γαρίδα – γάµπαρη που η γεύση της είναι µοναδική σε όλο τον κόσµο. Ψητή στα κάρβουνα ή τηγανιτή ή σαγανάκι. Κέφαλος πλακί, κόκκινες καραβίδες σκορδαλιά, οι γλώσσες και οι κουτσοµούρες. Ψητές, µαγειρευτές µε χόρτα οι σουπιές. Χέλια (ο µύθος λέει ότι γεννιούνται στη θάλασσα των Σαργασσών και περνούν µέσα από τον Αχέροντα για να φθάσουν στον Αµβρακικό) ψημένα µε ιδιόρρυθµο τρόπο σε κεραµίδα αρωµατισμένα µε δάφνη και πιπέρι, ή καπνιστά, ή ψητά στα κάρβουνα ή στο τζάκι περασμένα σε καλάµι ή κρασάτα.
Μαριναρισµένα Προϊόντα
Τα µαριναρισµένα θαλασσινά αποτελούν must επιλογή των επισκεπτών. Η νέα γενιά αξιοποίησε τον τεράστιο πλούτο του Αµβρακικού, χρησιµοποιώντας παράλληλα τις παλιές οικογενειακές συνταγές για προϊόντα που πλέον κυκλοφορούν και συσκευασµένα στο εµπόριο. Αξιοσηµείωτη παραγωγή υπάρχει όµως και σε σαρδέλες ή/και γαύρους µαρινάτους, όπως και σε µερικά ακόµα θαλασσινά. Πρόκειται για πικάντικες γεύσεις, οι οποίες ταιριάζουν άψογα µε το αγαπηµένο ποτό των Πρεβεζάνων –το ούζο.
Κρέατα
Ντόπια κρέατα νόστιμα, ζουµερά και άριστα ποιοτικά αποτελούν κλασσικά εδέσματα.
Γάλα
Το γάλα αποτελεί τη βάση της ηπειρωτικής κουζίνας. Τα γνήσια γαλακτοκοµικά προϊόντα, έρχονται πρώτα στην προτίµηση Ελλήνων και ξένων καταναλωτών, αποτελώντας την ατµοµηχανή στο τρένο των παραδοσιακών διατροφικών προϊόντων. Το βούτυρο κατέχει, επίσης, εξέχουσα θέση στη µαγειρική της Ηπείρου.
Αυγοτάραχο
Το σπάνιο αυγοτάραχο Πρέβεζας µε τη λεπτή, γλυκιά γεύση και το φίνο άρωμα. Πρόκειται για µια µεγάλη απόλαυση και οι τοπικοί παραγωγοί κάνουν εξαιρετική δουλειά (δεν ξέρουν τι χάνουν όσοι δεν έχουν δοκιµάσει µακαρονάδα µε αυγοτάραχο). Αν υπάρχει ένα ντόπιο προϊόν που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιµάσετε όταν βρεθείτε εκεί, είναι σίγουρα αυτό.
Ούζο
Η Πρέβεζα έχει αναδειχθεί και σε βασίλειο του ούζου. Και πώς θα µπορούσε να γίνει αλλιώς, µε τόσα ψαρικά και θαλασσινά; Το ποτό έχει γερή παρουσία στην πόλη, καθώς εδώ βρίσκεται ένα από τα πιο παλιά αποσταγµατοποιεία όλης της Ελλάδας. Άλλωστε το ούζο προηγείται σαφώς στις προτιμήσεις των κατοίκων. Μέσα στα στενά του ιστορικού κέντρου, παράλληλα µε το παραλιακό µέτωπο, βρίσκεται ένα μοναδικό κτήριο – του Ρούµπου- µε κεραμίδια, αψιδωτές ξύλινες πόρτες, µε vintage design, το οποίο θα µπορούσε να είναι και ένα µουσείο του ούζου. Εδώ, στεγάζεται ένα από τα πιο παλιά αποσταγµατοποιεία της Ελλάδας, το οποίο έχει και τον παλαιότερο άµβυκα απόσταξης σε ολόκληρη την Ήπειρο.

Τυριά
Η σπουδαία τυροκοµική παράδοση της Ηπείρου επηρέασε και την Πρέβεζα. Άλλωστε µιλάµε για την περιφερειακή ενότητα που έχει την πρωτιά σε παραγωγή γάλακτος, σε σχέση µε τις τρεις υπόλοιπες της περιοχής (Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας). Από την Πέτρα Πρεβέζης ξεκίνησε µία από τις κορυφαίες Γαλακτοβιοµηχανίες στην Ελλάδα, που πλέον παράγει τα πιο γευστικά και βραβευµένα τυριά όχι µόνο στην χώρα µας αλλά και σε όλο τον κόσµο, η Βιοµηχανία Γάλακτος «ΚΑΡΑΛΗΣ». Θαυµάσια τυριά, τα οποία περνούν εδώ και χρόνια τα ελληνικά σύνορα και φτάνουν στις αγορές του εξωτερικού. Τα τυριά εκτός από κορυφαία είναι και ΠΟΠ. O πλούτος των τυριών της περιοχής οφείλεται στο φρέσκο γάλα και στη µεγάλη παράδοση. Η φέτα, µε το βασίλειό της βρίσκεται εδώ. Η Γραβιέρα και η κεφαλογραβιέρα µε πλούσια αρώµατα, αποτελεί το πιο γευστικό τυρί στη χώρα.
Η Γευστική Ταυτότητα της Ηπείρου
Είτε επιλέξετε ένα εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας, είτε κάποιο παραδοσιακό ταβερνάκι, το σίγουρο είναι πως η ηπειρωτική κουζίνα θα σας φιλέψει µε ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει για να σας ικανοποιήσει απόλυτα. Μικρά παραδοσιακά κουτούκια µε µεζεδάκια, καλό κρασί και παρεΐστικη ατµόσφαιρα, πολυσύχναστα τσιπουράδικα, γκουρµέ εστιατόρια αλλά και παραδοσιακά µαγειρεία αποτελούν ορισµένες από τις πολλές και διάφορες γαστρονοµικές επιλογές που προσφέρει η Ήπειρος.
Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288
Design & Development by: PEGASUS MEDIA