Αξιοθέατα
ΑΡΧΑΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΗ

Είναι η πόλη που η ίδρυσή της συνδέθηκε όχι με μια τυχαία νίκη και σίγουρα όχι με έναν οποιονδήποτε βασιλιά. Η Νικόπολη χτίστηκε μετά τη νίκη του πρώτου αυτοκράτορα της Ρώμης, του Οκταβιανού Αύγουστου, στη Ναυμαχία του Ακτίου κατά του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, το 31 π.Χ. Είναι η πόλη σύνορο του τέλους της ελληνιστικής εποχής και της αρχής της ρωμαϊκής κυριαρχίας, στην οποία μέσα στους δέκα αιώνες της ακμής και της σημασίας της διαδραματίστηκαν γεωπολιτικές συγκρούσεις και γεγονότα που άλλαξαν τους χάρτες. Σε αυτόν τον στενό λαιμό του Αμβρακικού Κόλπου αναμετρήθηκαν η Ρώμη και το Βυζάντιο, ο παγανισμός με τον χριστιανισμό, οι Γότθοι με τους Ρωμαίους, οι Φράγκοι με τους Βούλγαρους.

ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ

Το ρωμαϊκό ωδείο, από τα σημαντικότερα και καλύτερα διατηρημένα μνημεία της Νικόπολης, αποτελεί πραγματικό αρχιτεκτονικό έργο τέχνης, δημιούργημα κάποιου άγνωστου, αλλά σπουδαίου αρχιτέκτονα. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στη δυτική πλευρά του παλαιοχριστιανικού τείχους, και συνορεύει με τη ρωμαϊκή αγορά (forum). Σε αυτό πραγματοποιούνταν ομιλίες, φιλολογικοί και μουσικοί αγώνες, αλλά και θεατρικές παραστάσεις κατά τη διάρκεια των Νέων Ακτίων, θρησκευτικών αγώνων που τελούνταν προς τιμή του Απόλλωνα.

ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ

Αν βρεθείς κοντά στην Πάργα, μια επίσκεψη που αξίζει να κάνεις είναι στις πηγές Αχέροντα, κοντά στο χωριό Γλυκή και σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από την Πάργα. Στα πέντε τελευταία του χιλιόμετρα μέχρι τις εκβολές του, ο Αχέροντας είναι πλωτός και επιτρέπει τουριστικές διαδρομές με βάρκα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε µια γοητευτική διαδροµή ανάµεσα σε δέντρα. Επίσης, στο Δέλτα του ποταμού γίνεται από το 2010 ξενάγηση με κανό-καγιάκ. Στο τελευταίο αυτό τμήμα υπάρχει μια παραποτάμια πεζοπορική διαδρομή 4 χλμ, δίπλα στό «Δάσος της Περσεφόνης». Στον Αχέροντα λαμβάνουν χώρα διάφορες δραστηριότητες όπως το κανό, το καγιάκ, το ράφτινγκ, ακόμη και η ιππασία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διάσχισης του ποταμού μέχρι τις εκβολές του στην Αμμουδιά.

ΣΟΥΛΙ

Ο χορός του Ζαλόγγου είναι ένα περιστατικό που συνέβη 18 χρόνια πριν την Ελληνική Επανάσταση του 1821, περί το τέλος του Δεκεμβρίου του 1803 (παλαιό ημερολόγιο), στη κορυφή του όρους Ζάλογγο, ο οποίος και κατέληξε «εν χορώ» σε μια ομαδική απελπισμένη βρεφοκτονία και αυτοκτονία ορεσίβιων γυναικών της περιοχής Σουλίου..

Αρχαία Κασσώπη

Η Κασσώπη ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην Ήπειρο, στους λόφους του σημερινού χωριού Καμαρίνα (Δήμος Ζαλόγγου). Καταλαμβάνει μια υπέροχη και απομακρυσμένη τοποθεσία με θέα στο Ιόνιο, τον Αμβρακικό Κόλπο, τα εύφορα εδάφη προς τα νότια και τις πλαγιές του βουνού Ζάλογγο στα βόρεια. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα παραδείγματα μιας πόλης που χτίστηκε σε ένα ευθύγραμμο πλέγμα δρόμου, ενός Ιπποδάμιου σχεδίου στην Ελλάδα.

Ρωμαϊκό υδραγωγείο Νικόπολης

Στο βόρειο άκρο της κοιλάδας του Λούρου, κοντά στο χωριό Αγ. Γεώργιος, βόρεια της Φιλιππιάδας, δεσπόζει το ρωμαϊκό υδραγωγείο της αρχαίας Νικόπολης. Το Ρωμαϊκό υδραγωγείο διανύει μια απόσταση που εκτιμάται σε 50 χλμ. περίπου.

λίμνη ζηρου

Ένα από τα αδιαμφισβήτητα must στην περιοχή είναι η επίσκεψη στη λίμνη Ζηρού. Μετά από μία υπέροχη διαδρομή ανάμεσα σε πλατάνια, βελανιδιές και πεύκα, θα αντικρίσεις ένα αλπικής ομορφιάς τοπίο στη σχεδόν πάντα ήρεμη λίμνη.

κοκκινοπηλοσ

Ο λόγος για τα αργιλώδη χώματα του Κοκκινοπηλού, του θαυμαστού γεωλογικού -και αρχαιολογικού- φαινόμενου που εντοπίζεται πλησίον του οικισμού του Αγίου Γεωργίου (πάνω από την εθνική οδό Πρέβεζας – Ιωαννίνων).

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288
Design & Development by: PEGASUS MEDIA