Αρχική > Κοντινές Αποδράσεις
Κοντινές Αποδράσεις

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

ΛΙΜΑΝΙ

Το νέο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας εγκαινιάστηκε το 2003, είναι κατά κύριο λόγο επιβατικό και αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους συγκοινωνιακούς κόμβους της Δυτικής Ελλάδας συνδέεται με την Πάτρα, την Κέρκυρα, αλλά και το Μπάρι, Μπρίντεζι, Ανκόνα και Βενετία.

Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΙΤΑΝΩΝ
Μπορεί να κατοικήθηκε μόλις για 160 περίπου χρόνια, σημάδεψε ωστόσο για πάντα τη Θεσπρωτία στους αιώνες. Η πόλη των Γιτάνων (ή Γιτάνη) ιδρύθηκε στα 335-330 π.Χ. και αποτέλεσε τη δεύτερη πρωτεύουσα της αρχαίας Θεσπρωτίας αλλά και την έδρα της ηπειρωτικής συμμαχίας του Κοινού των Θεσπρωτών.

ΑΡΤΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΦΥΡΙ

Η Άρτα είναι φυσικά πασίγνωστη για την ιστορία αλλά και για το μοναδικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής Ιστορικό Γεφύρι της.

Χιλιοτραγουδισμένο το πέτρινο γεφύρι της Άρτας, είναι το πιο ξακουστό στην Ελλάδα και αυτό βέβαια το χρωστάει στο θρύλο για τη “θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα”, που η λαϊκή μούσα τον έκανε τραγούδι.

Ο θαυμασμός που αισθάνεσαι, άλλωστε, όταν το αντικρίζεις από μακριά, είναι τόσο μεγάλος που θες μεμιάς να το «αγγίξεις», να περπατήσεις πάνω του και να ταξιδέψεις στο χρόνο…

Η αρχική κατασκευή του γεφυριού τοποθετείται στα χρόνια της κλασικής Αμβρακίας επί βασιλέως Πύρρου Α.

Τη σημερινή του μορφή, το Γεφύρι της Άρτας απέκτησε το έτος 1602-1606 μ.Χ.

ΛΙΜΝΗ ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ

Ανάμεσα από την πόλη της Άρτας και τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων και σε υψόμετρο 140μ βρίσκεται η λίμνη Πουρναρίου. Είναι μια τεχνητή λίμνη, που δημιουργήθηκε από την συλλογή των νερών του ποταμού Άραχθου και την κατασκευή φράγματος κοντά στον οικισμό Πουρνάρι από όπου πήρε, την ονομασία, το φράγμα και η λίμνη.
Το φράγμα δόθηκε σε λειτουργία το 1981, έχει 450 μέτρα πλάτος στη βάση του, 580 μέτρα μέγιστο μήκος και 107 μέτρα ύψος. Αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα στην Ελλάδα (μετά από αυτό του Μόρνου). 

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

Εντυπωσιακές χαράδρες, γάργαρα νερά, παραδοσιακά γεφύρια, κατάφυτες εκτάσεις και όλα αυτά στη σκιά των επιβλητικών Τζουμέρκων. Η ευρύτερη περιοχή της Άρτας έχει πολλές ομορφιές να σου αποκαλύψει. Ζήστε μια διαφορετική εμπειρία σ’ ένα τόπο που δεν είναι τουριστικός προορισμός και παραμένει αυθεντικός και γραφικός…

Στην ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων μπορείτε να ανακαλύψετε γραφικά χωριουδάκια με ξεχωριστή ομορφιά, πλούσια παράδοση και ιστορία.

Τα Τζουμέρκα είναι μια περιοχή με πλούσια παράδοση, πολλές δραστηριότητες και μεγάλη φήμη για τα πανηγύρια της, με επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

ΚΟΡΩΝΗΣΙΑ

Από τους σταθμούς που δεν πρέπει κανείς να χάσει όταν επισκεφθεί την Άρτα είναι η Κορωνησία. Σε απόσταση 25 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης το πανέμορφο γραφικό ψαροχώρι του Αμβρακικού. Η διαδρομή για να φτάσεις είναι μαγευτική καθώς διανύεις έναν στενό δρόμο ανάμεσα στη λιμνοθάλασσα Λογαρού από την μία και τον Αμβρακικό κόλπο από την άλλη.

ΓΙΑΝΝΙΝΑ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΕΛΛΗ

Δεκατρία χρόνια εντατικής δουλειάς, 2.500 τ.μ., 150 κέρινα ομοιώματα και 37 ιστορικά θέματα είναι οι αριθμοί για το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, στο Μπιζάνι, 14 χλμ. νότια των Ιωαννίνων.

«Πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει χρήματα, αλλά αυτός που προσφέρει. Και εγώ είμαι πλούσιος, γιατί κατάφερα και πρόσφερα στον Έλληνα τούτο το έργο».

Τάδε έφη Παύλος Βρέλλης, ο υπερδραστήριος καλλιτέχνης που κατάφερε να γίνει σημείο αναφοράς για τη γενέτειρά του, τα Γιάννενα, με την πλούσια δράση του και το περίφημο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων που δημιούργησε στο Μπιζάνι.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Ενθουσιάζει κάθε fan της σπηλαιολογίας όχι μόνο γιατί χρειάστηκαν 1.500.000 χρόνια για να έρθει στη σημερινή του γεωλογική υπόσταση, αλλά και γιατί παραμένει ακόμα ενεργό.

Το Σπήλαιο του Περάματος βρίσκεται πλάι στην ειδυλλιακή λίμνη, τέσσερα μόνο χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Ιωαννίνων, στην παλιά εθνική Ιωαννίνων- Μετσόβου στο ομώνυμο χωριό. Το σπήλαιο δημιουργήθηκε πριν από 1.500.000 χρόνια στο εσωτερικό του λόφου Γκορίτσα. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (καθώς έψαχναν καταφύγια για προστασία από τους βομβαρδισμούς), και μετά το τέλος του, φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά από τον Κωνσταντίνο Κασβίκη, γυμναστή και ερασιτέχνη σπηλαιολόγο.

Συγκαταλέγεται στα καλύτερα του κόσμου με μεγάλη ποικιλία σταλακτιτών (19 τη στιγμή που στα περισσότερα ελληνικά σπήλαια είναι 6-10). Καταλαμβάνει έκταση 14.800 τ.μ. και η τουριστική διαδρομή είναι συνολικά 1.100 μέτρα.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ

Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της οροσειράς της Πίνδου. Είναι ο Δρυμός Της «Ζεστής Κοιλάδας», αυτό σημαίνει στα βλάχικα η επονομασία Βάλια Κάλντα, η μεγάλη, κατάφυτη με πεύκα και οξιές ορεινή κοιλάδα, σήμα κατατεθέν του Δρυμού. Αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές περιοχές της χώρας μας ως βιότοπος, της αρκούδας, του σπάνιου πια αυτού ζώου. Ενώ πάνω από 100 είδη πουλιών φωλιάζουν στον εθνικό δρυμό, ανάμεσά τους σπάνια αρπακτικά.

ΚΑΣΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το κάστρο των Ιωαννίνων είναι κτισμένο στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης και στη μικρή βραχώδη χερσόνησο που εισχωρεί στη λίμνη Παμβώτιδα.

Η σημερινή του μορφή χρονολογείται στην ύστερη οθωμανική περίοδο, ωστόσο, έχουν ενσωματωθεί τμήματα προγενέστερων οχυρώσεων, της αρχαίας και βυζαντινής περιόδου.

Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας πραγματοποιήθηκαν πιθανότατα εργασίες στα τείχη του κάστρου.
Οι εργασίες ανοικοδόμησης του ολοκληρώθηκαν το 1815, περίοδος που σηματοδοτείται από τη ρήξη του Αλή με την Υψηλή Πύλη. Σκοπός των εργασιών ήταν να καταστεί το κάστρο ιδιαίτερα οχυρό και απροσπέλαστο από κάθε πλευρά και αντάξιο της δύναμης του πασά των Ιωαννίνων.

Κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων του Αλή, στο κάστρο, διατηρήθηκαν μόνο όσα από τα τμήματα της προϋπάρχουσας υστεροβυζαντινής οχύρωσης σώζονταν σε καλή κατάσταση.

Εκεί βρίσκονται το Ιτς Καλέ, Το Σεράι του Αλή πασά, Το Βυζαντινό Μουσείο, Το «Θησαυροφυλάκιο», Το Φετιχιέ τζαμί, Ο τάφος του Αλή πασά, Το τζαμί του Ασλάν πασά, Η Εβραϊκή Συναγωγή.

ΜΩΛΟΣ

Η παραλίμνια διαδρομή που ξεκινάει από τον Μόλο μέχρι την περιοχή της Σκάλας, η Διονύσου Φιλοσόφου, όπως ονομάζεται, σας χαρίζει μοναδικές ρομαντικές καλοκαιρινές βόλτες.

Το βράδυ στη λίμνη καθρεφτίζονται τα φώτα από τα μαγαζιά αφού η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί σήμα κατατεθέν της καλοκαιρινής διασκέδασης.

Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΔΡΑΚΩΝ

Ανάμεσα στις επιβλητικές κορυφές της Γκαμήλας, η αλπική δρακόλιμνη, η ψηλότερη της Ελλάδας, όχι μόνο μοιάζει ακριβοθώρητη αλλά και είναι. Η πορεία έως εκεί είναι επίπονη, αλλά αξίζει κάθε σας βήμα.

Το τοπίο στη Δρακολίμνη είναι εξωπραγματικό. Οι πέντε ώρες περπάτημα αξίζουν τον κόπο!

Από όποια πλευρά και αν την κοιτάξεις σου κόβει την ανάσα. Θεόρατοι πύργοι γκρεμίζονται απότομα και βαθιά φαράγγια σκίζουν τις επιβλητικές πλαγιές δημιουργώντας ένα από τα πιο θεαματικά βουνά της Ελλάδας, την Τύμφη.

ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ – ΝΗΣΑΚΙ

Η ιστορία της λίμνης , της δεύτερης παλαιότερης της Ευρώπης, ξεκινά πριν 3.500 χρόνια… Το «Νησάκι» γνώρισε την περίοδο ακμής του τον 13ο αι., όταν ιδρύθηκε το Δεσποτάτο της Ηπείρου. Ξακουστή στα πέρατα η λίμνη κρατά τα πολλά μυστικά της και δίνει στην περιοχή την αίγλη που της αρμόζει.

Απολαύστε μία μοναδική καλοκαιρινή βόλτα με τα καραβάκια που σας μεταφέρουν στο Νησάκι

ΛΕΥΚΑΔΑ

ΕΓΚΡΕΜΝΟΙ

Μία από τις ωραιότερες παραλίες στον κόσμο βρίσκεται καλά κρυμμένη στο Ιόνιο. Προσβάσιμη από την θάλασσα αλλά και μέσω πεζοπορίας από ένα μονοπάτι 1χλμ. και 350 σκαλοπάτια, είναι η αγαπημένη ακρογιαλιά των … ψαγμένων.

Must το beach bar και τα cocktail του. Το σκηνικό θυμίζει λες και είναι βγαλμένο μέσα από ταινία…

«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως η παραπάνω φωτογραφία δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία», σημειώνει το δημοσίευμα της Daily Mail

και συνεχίζει: «Όποιος επισκεφτεί τη Λευκάδα και συγκεκριμένα τη παραλία Εγκρεμνοί θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει καταγάλανα νερά. Η παραλία βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού και παρά την απομακρυσμένη θέση της, είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες».

ΠΟΡΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ

Η διάσημη και αγαπημένη παραλία κάθε φωτογράφου. Τα 45 χλμ. που απέχει από την πόλη αξίζουν τη διαδρομή. Οι τεράστιοι πετρώδεις όγκοι κόβουν την ανάσα, ενώ η χρωματική παλέτα των νερών που ξεκινά από το βαθύ μπλε του πελάγους και καταλήγει στο απόλυτα ερωτεύσιμο λευκό της ξηράς θα σας κάνει να τα χάσετε και να μη σκεφτείτε τα 100 σκαλιά που θα πρέπει να ανεβείτε στην επιστροφή.

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288
Design & Development by: PEGASUS MEDIA