Περπατώντας στην πόλη
Το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας

Το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας κτίστηκε το 1932 και αποτελεί χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό δείγμα των νεότερων δημόσιων κτιρίων που κατασκευάσθηκαν μετά την απελευθέρωση της Πρέβεζας (1912). Με πολύχρωμα κεραμικά πλακίδια τύπου Isnik διακοσμήθηκε το πάνω μέρος της τοξοστοιχίας του εξώστη: φύλλα σε πράσινο χρώμα και άνθη γαλάζια και κόκκινα, με παραδείσια διάσπαρτα πουλιά.

Ενετικός Πύργος Ρολογιού

Ο Πύργος του Ρολογιού στον Μητροπολητικό ναό της Πρέβεζας, τον Άγιο Χαράλαμπο,
είναι χαρακτηριστικό δείγμα ενετικής αρχιτεκτονικής και κατασκευάστηκε με συνδρομή των πολιτών της Πρέβεζας. Ολοκληρώθηκε το 1792.
Αποτελεί ίσως το πιο παλιό μνημείο της πόλης και είναι το πιο διάσημο meeting point για τους κατοίκους της.

ΣΕΪΤΑΝ ΠΑΖΑΡ

Το σοκάκι στην καρδιά της πόλης έχει την δική του ιστορία από την εποχή της Τουρκοκρατίας και η οποία είναι αποτυπωμένη σε μαρμάρινη πλάκα ακριβώς απέναντι από το ιστορικό κουρείο που βρίσκεται εκεί από το 1920!
Στα εσώψυχα του «Σεϊτάν Παζάρ» ουζοποσία και μεζέδες επιβάλλονται. «Σεϊτάν Παζάρ!», αναφώνησε κάποτε ένας Τούρκος διοικητής, περνώντας για έλεγχο από τα σοκάκια της παλιάς πόλης. Οι έμποροι είχαν αλείψει με σαπούνι το καλντερίμι, το άλογο γλίστρησε, oπότε πέφτοντας φώναξε: «Του διαβόλου το παζάρι!».

Μνημείο αγνώστου ναύτη

Στις 24 Οκτωβρίου 1945, κατά την εκκαθάριση ναρκοπεδίου στην είσοδο του Λιμανιού της Πρέβεζας, το Ναρκαλιευτικό Πλοίο «Πηνειός» προσέκρουσε σε νάρκη. Βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά συμπαρασύροντας στον υγρό του τάφο 19 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη. Το μνημείο που χτίστηκε για να τιμήσει τους ναύτες του «Πηνειός» βρίσκεται στο σημείο τη πόλης όπου συναντιέται ο Αμβρακικός κόλπος με το Ιόνιο πέλαγος , περίπου 1χλμ από τον παραλιακό πεζόδρομο της πόλης.

«ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ»

Η Λευκή Νύχτα στην Πρέβεζα πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο τέλος Αυγούστου.
Τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά έως τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ οι εκατοντάδες επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν εμπορεύματα από τα καταστήματα του ιστορικού κέντρου σε πολύ χαμηλές τιμές.
Την ίδια ώρα, διάφορα event πραγματοποιούνται σε κάθε γωνιά της πόλης δίνοντας μια άλλη διαφορετική και φιλόξενη αίσθηση.

Αμπαλί στην Κυανή Ακτή

Μια συνήθεια που κρατάει από τα χρόνια της Ενετοκρατίας περνά από τους γηραιότερους στους νέους κάθε μεσημέρι στον ελαιώνα του Αγίου Γεωργίου, στην Κυανή Ακτή, μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Πρέβεζας. Είναι το γνωστό Αμπαλί. Παίκτες χωρισμένοι σε δύο ομάδες προσπαθούν να πετύχουν έναν ξύλινο στόχο πετώντας τους ατσάλινους βόλους τους. Συνάθροιση και εξάσκηση, καλαμπούρια, πειράγματα και νέοι τρόποι ριξίματος της μπάλας εφευρίσκονται από τους μερακλήδες (και δεξιοτέχνες!) ντόπιους.

Άγαλμα Οδυσσέα Ανδρούτσου (Πλατεία Ανδρούτσου)

Το μνημείο δημιουργήθηκε για να δεχτεί τα λείψανα του Οδυσσέα Ανδρούτσου, τα οποία μεταφέρθηκαν με ειδική τελετή από το σημείο θανάτου του και βρίσκονται ακριβώς κάτω από το μνημείο.
Το μνημείο αυτό στέκει σε περίβλεπτο σημείο στην ομώνυμη πλατεία μπροστά στο λιμάνι της πόλης.

Προτομή Κώστα Καρυωτάκη

Στο ιστορικό κέντρο η προτομή του ποιητή του μεσοπολέμου, Κ. Καρυωτάκη βρίσκεται σε ένα από τα γραφικότερα στενά στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η μικρή πλατεία που είναι τοποθετημένο το μνημείο βρίσκεται πολύ κοντά στο σπίτι που ζούσε ο Καρυωτάκης και ονομάζεται Πλατεία Δαρδανελίων

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288
Design & Development by: PEGASUS MEDIA