Πρέβεζα- Πέρασμα ανθρώπων, σταυροδρόμι πολιτισμών
Πρέβεζα- Πέρασμα ανθρώπων, σταυροδρόμι πολιτισμών

Το πανόραμα μιας πόλης που ήταν και είναι τόπος συνάντησης διαφορετικών εθίμων και βιωμάτων – Από τον τρόπο ζωής των κατοίκων της, τη μαγευτική φύση και την οικονομία έως την Ιστορία, τα μνημεία και τη σύγχρονη κουλτούρα της
Ζούμε στην Πρέβεζα! Τι χαρακτηρίζει λοιπόν αυτή την πόλη και τι την κάνει να ξεχωρίζει; Η Πρέβεζα, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφερειακής ενότητας και δήμου, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Ηπείρου. Ο πληθυσμός της πόλης ξεπερνά τις 20.000 κατοίκους, ενώ πάνω από 30.000 είναι ο συνολικός πληθυσμός του δήμου, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής του 2021. Η ευρύτερα αποδεκτή άποψη για την ετυμολογία της λέξης είναι ότι Πρέβεζα σημαίνει πέρασμα και έχει σλαβική προέλευση. Και πρόκειται, όντως, για πέρασμα ατόμων, πολιτισμών, βιωμάτων, εθίμων και κουλτούρας διαφορετικής σε κάθε ομάδα ανθρώπων που διαχρονικά πέρασαν από εδώ, ενώ κάποιοι από αυτούς έκαναν αυτόν τον τόπο πατρίδα τους. Στους Πρεβεζάνους προστέθηκαν Λευκαδίτες, Μικρασιάτες, Πόντιοι, Συρρακιώτες, Σαρακατσάνοι, αυτοί που ήρθαν από τα κοντινά χωριά ή επέλεξαν να ζήσουν στην πόλη και όλοι μαζί δημιουργούν ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι που κάθε κορδέλα του έχει και μια ιστορία να πει.

Ο τόπος και οι άνθρωποι

Οι χαλαροί ρυθμοί ζωής, η ήσυχη καθημερινότητα, οι μικρές αποστάσεις και η εύκολη μετακίνηση είναι τα χαρακτηριστικά της πόλης μας, που ξαφνιάζουν ευχάριστα τους επισκέπτες που φτάνουν εδώ για πρώτη φορά, ιδίως αυτούς που έρχονται από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα ίδια χαρακτηριστικά είναι που την καθιστούν ιδανικό τόπο μόνιμης εγκατάστασης για οικογένειες με μικρά παιδιά ή για μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα. Τα παραπάνω είναι βέβαια μία από τις πλευρές της πόλης. Γιατί η Πρέβεζα είναι, επίσης, ευλογημένη με όμορφα τοπία, καταπράσινη φύση, μαγευτικές παραλίες, πλούσια ιστορία και μνημεία. Το λιμάνι, το ιστορικό κέντρο με τα όμορφα παραδοσιακά κτίρια, ο παραλιακός πεζόδρομος και τα γραφικά ταβερνάκια και καφενεία στα πλακόστρωτα δρομάκια της πόλης είναι κάποια από τα μέρη που μαγεύουν τους επισκέπτες της αλλά απολαμβάνουν καθημερινά και οι κάτοικοί της που επίσης αποτελούν ένα από τα πλεονεκτήματα της πόλης! Ανθρωποι ιδιαίτερα φιλόξενοι, αισιόδοξοι και με έντονη την αίσθηση του χιούμορ, είναι πάντα πρόθυμοι να σε βοηθήσουν και να σε κάνουν να νιώσεις σαν στο σπίτι σου.

Η οικονομία

Η πόλη, ως πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας, συγκεντρώνει τις αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. Στον ιδιωτικό τομέα συναντάμε εργαζομένους στις επιχειρήσεις της πόλης, στον χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας και ιχθυογέννησης στον Αμβρακικό, ψαράδες, εργάτες στη βιομηχανική ζώνη αλλά και έναν σημαντικό αριθμό αγροτών που επιδίδονται κυρίως στην καλλιέργεια της ντομάτας αλλά και άλλων κηπευτικών. Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε την προηγούμενη δεκαετία είναι ακόμη εμφανείς στην πόλη, καθώς αρκετά καταστήματα που είχαν κλείσει παραμένουν ξενοίκιαστα, ενώ η ανεργία είναι υπαρκτή, ιδίως τους χειμωνιάτικους μήνες. Ενθαρρυντικές είναι όμως οι ενδείξεις από τον τουρισμό που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση των τουριστικών επιχειρήσεων παρέχει θέσεις εργασίας σε ένα σημαντικό ποσοστό των κατοίκων της πόλης μας, κατά τους θερινούς ωστόσο μήνες. Εστιατόρια, χώροι διασκέδασης αλλά και η λειτουργία της μαρίνας με τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται μέσα και γύρω από αυτήν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και προσφέρουν επαγγελματικές ευκαιρίες και επιλογές ώστε να περιοριστεί η φυγή νέων, κυρίως, ανθρώπων με προορισμό το εξωτερικό ή άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Oδική σύνδεση και υγεία

Το γεγονός ότι η Πρέβεζα εξελίσσεται σε αγαπημένο τόπο διακοπών για ανθρώπους που έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας μας ή από το εξωτερικό θέτει προς εξέταση το ζήτημα της εύκολης πρόσβασής τους στην περιοχή. Ως προς την αεροπορική σύνδεση, το αεροδρόμιο του Ακτίου εξυπηρετεί έναν μεγάλο αριθμό τουριστών που έρχονται από άλλες χώρες, δεν καλύπτει όμως ικανοποιητικά τις ανάγκες των κατοίκων για μετακίνηση σε άλλες περιοχές, ιδίως τον χειμώνα. Προβληματική είναι όμως και η οδική σύνδεση με την υπόλοιπη χώρα καθώς δεν έχουν κατασκευαστεί ή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι οδοί που θα την ενώσουν με τους κύριους συγκοινωνιακούς άξονες της Δυτικής Ελλάδας, σύνδεση που αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων όχι μόνο της πόλης αλλά και όλης της περιφερειακής ενότητας. Ενα άλλο πάγιο αίτημα αποτελεί η βελτίωση των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού του νοσοκομείου και η αντιμετώπιση της υποστελέχωσής του σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Η στήριξη των πανεπιστημιακών του τμημάτων και, βέβαια, του μουσικού μας σχολείου και η επίλυση του ζητήματος της στέγασής του.

Ο πολιτισμός

Η πολιτιστική δημιουργία είναι σημαντική στις μέρες μας, καθώς δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα τόσο ο Δήμος Πρέβεζας όσο και οι πολιτιστικοί σύλλογοι ή ακόμα άλλοι φορείς και ιδιώτες.

Από τις εκδηλώσεις του Δήμου ξεχωρίζουμε το καλοκαιρινό φεστιβάλ της Πρέβεζας, με πλήθος εκδηλώσεων που αγκαλιάζουν όλες τις τέχνες και αφορούν ερασιτέχνες και επαγγελματίες, ενώ ιδιαίτερα σημαντική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα έχει και το Δημοτικό Ωδείο «Σπύρος Δήμας» και η χορωδία μας. Πολλά από τα πολιτιστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη πλαισιώνονται από τα χορευτικά τμήματα του Δήμου, τα οποία συμμετέχουν και σε πολλές εκδηλώσεις εκτός Πρέβεζας.

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στο Preveza Jazz Festival, έναν θεσμό που φέτος γιορτάζει τα 20ά γενέθλιά του, πραγματοποιείται κάθε χρόνο, συνήθως στα τέλη Μαΐου, και έχει φιλοξενήσει δεκάδες καλλιτέχνες της ελληνικής και ξένης μουσικής σκηνής. Ενα άρωμα πολυπολιτισμικότητας φέρνει κάθε καλοκαίρι στην πόλη και το διεθνές φεστιβάλ χορού το οποίο συγκεντρώνει χορευτικά σχήματα από όλο τον κόσμο. Ο θεσμός αυτός που διοργανώνεται από τον Χορευτικό Ομιλο Πρέβεζας συμπληρώνει φέτος επίσης τα 20 χρόνια λειτουργίας. Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας, επίσης, έχει το δικό της μερίδιο στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης, όπως και η Φιλαρμονική Πρέβεζας «Ορφέας», ο αρχαιότερος σύλλογος της Ηπείρου που το 2022 έκλεισε έναν αιώνα ζωής.

Από το αφιέρωμα αυτό στον πολιτισμό της πόλης μας δεν θα μπορούσαν να λείψουν το «καρναβάλι γυναικών Πρέβεζας», με ιστορία πάνω από 50 χρόνια, και τα παραδοσιακά «κούλουμα» που γιορτάζονται στο Σαϊτάν Παζάρ, στο κέντρο της πόλης, και η γιορτή της… σαρδέλας, το μεγάλο λαϊκό πανηγύρι που γίνεται στα τέλη του καλοκαιριού.

Τα αξιοθέατα

Πλήθος μνημείων στολίζουν την ευρύτερη περιοχή και την πόλη της Πρέβεζας και ανάγονται σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Από το Νεκρομαντείο και την Αρχαία Κασσώπη (κοντά στο χωριό Καμαρίνα, όπου βρίσκεται και το μνημείο για τις Σουλιώτισσες με το ξεχωριστό γλυπτό του Γεώργιου Ζογγολόπουλου) στην περιφέρεια, ως την Αρχαία Νικόπολη δίπλα μας, από το κάστρο της Δέσπως ως αυτό του Παντοκράτορα και των άλλων κάστρων της πόλης (Αγιος Γέωργιος, Αγιος Ανδρέας), από τις πρωτοχριστιανικές εκκλησίες της Νικόπολης ως τις πανέμορφες εκκλησίες της πόλης, όπως αυτή του Αγίου Αθανασίου, πάντα υπάρχει ένα μνημείο να επισκεφτείς. Αν σε αυτά προσθέσουμε τα λουτρά της πόλης, την παραλία και το άλσος της Κυανής Ακτής που βρίσκεται μια ανάσα από το κέντρο, τα γραφικά στενά με κεντρικότερο το Σαϊτάν Παζάρ, το Διαβολοπάζαρο ή την παραλία της πόλης με τον Αμβρακικό μπροστά της, τότε συγκεντρώνουμε πολλά από τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν την εικόνα της σημερινής Πρέβεζας.

Αυτή είναι λοιπόν η πόλη μας! Ομορφη, χρωματιστή, φιλόξενη, αγκαλιασμένη από τη θάλασσα. Μπορεί κάποιες στιγμές να μας στενοχωρεί και να μας στέλνει μακριά της, μπορεί εμείς να την πληγώνουμε και να μην την προσέχουμε όσο πρέπει, αλλά πάντα την έχουμε στην καρδιά μας! Ο στίχος του μεγάλου μας ποιητή Γιάννης Ρίτσου νομίζουμε ότι εκφράζει απόλυτα τη σχέση με την πόλη μας: «πολύ αγαπιέται αυτός ο τόπος με υπομονή και περηφάνεια» (Γ. Ρίτσος, Ο τόπος μας).

Των Μαριάνθης Κάλλη, Ελενας Κυργιάκη -tovima.gr

 

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799
Design & Development by: PEGASUS MEDIA