ΠΑΛΙΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ

share:

Xαρακτηριστικά είναι τα κτίρια του αγγλικού, του ρώσικου, του αυστριακού, του ιταλικού και του γαλλικού προξενείου που ανεγέρθηκαν κατά την περίοδο της οθωμανικής κατοχής.

Το ιταλικό προξενείο επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 100 κατασκευασμένο το έτος 1881, υπήρξε κατοικία του Ιταλοεβραίου εμπόρου Ηλία Σδριν γαμπρού του Καίσαρα κονεμένου που υπηρέτησε ως πρόξενος της Ιταλίας.

Τα Αγγλικό προξενείο είναι τριώροφο κεραμοσκεπές κτίσμα στη γωνία της οδού Νίκης και Καίσαρα Κονεμένου. Κτίστηκε το 1870 και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του Καίσαρα Κονεμένου και μετά σας Αγγλικό Προξενείο.

Γαλλικό προξενείο. βρίσκεται στη γωνία των οδών Νίκης και Ιωάννου Καλού Χτίστηκε το 1865 από τον έμπορο Πέτρο Καρύδη. Ο εγγονός το Πέτρος Καρύδης υπήρξς αργότερα πρόξενος της Γαλλίας για μεγάλο χρονικό διάστημα και χρησιμοποίησε το κτίριο ως γαλλικό προξενείο.

proxenio 2

Αυστριακό προξενείο Βρίσκεται στο ισόγειο της οικοδομής του Αθ. Αθανασιάδη 1865 στην οδό Σαπουντζάκη και Λόρδου Βύρωνος. Το Αυστριακό προξενείο είναι ένα τριώροφο λιθόκτιστο κτίριο με νεοκλασικά στοιχεία, δεσπόζει στην πλατεία Σεφέρη και χρησιμοποιήθηκε ως έδρα του προξενείου της Αυστροουγγαρίας και κατοικία του προξένου.

Ρωσσικό προξενείο στη συμβολή των οδών Εθνικής Αντίστασης και Σαπουντζάκη βρίσκεται διώροφο κτίριο που χτίστηκε από τον Πέτρο Σκέφερι το 1852 και χρησιμοποιήθηκε ως Ρωσσικό προξενείο. Πρόξενος διετέλεσε ο Δημήτριος Σκέφερι ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την παράδοση της Πρέβεζας στον ελληνικό στρατό το 1912.

proxenio 1