ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πρέβεζα Αυγοτάραχο

share:

ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ

Το αυγοτάραχο, γνωστό και ως «χαβιάρι του Αμβρακικού», παράγεται από τα αυγά κέφαλου και αποτελεί ένα εξαιρετικής ποιότητας έδεσμα.
Τα αυγά του θηλυκού κέφαλου, της “μπάφας” όπως την αποκαλούν στην περιοχή, επεξεργάζονται με αλάτι και στη συνέχεια εμβαπτίζονται μέσα σε φυσικό κερί μέλισσας για να διατηρηθούν αναλλοίωτα.Έχει ιδιαίτερη γεύση και αποτελεί συνοδευτικό μεζέ του ούζου σε μικρά φετάκια. Είναι ίσως το ακριβότερο έδεσμα Ελληνικής παραγωγής, με κόστος περίπου 150,00 ευρώ το κιλό.

 

 

Πρέβεζα Αυγοτάραχο

 

Η Σαρδέλα (Παπαλίνα)

Η περίφημη σαρδέλα Πρεβέζης (κάθε Αύγουστο έχει την τιμητική της στη γιορτή της σαρδέλας), αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής.

 

 

Πρέβεζα Σαρδέλα Παπαλίνα

Γάμπαρη, η Γαρίδα Αμβρακικού

Άλλο ένα έδεσμα αντιπροσωπευτικό της περιοχής είναι η πασίγνωστη γαρίδα, η αλλιώς γάμπαρη που η γεύση της είναι μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρέβεζα Γάμπαρη

Λάδι

Το έδαφος της ενδοχώρας είναι κατάλληλο για πολλά είδη καλλιεργειών όπως οι ελαιώνες που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας λάδι και οπωροκηπευτικά όπως τομάτες και πατάτες αλλά και πολλά αρωματικά φυτά.

Πρέβεζα λάδι

Κρασί, ούζο και τσίπουρο

Στις πιο ορεινές περιοχές του Νομού Πρέβεζας, καλλιεργούνται αμπελώνες από τους οποίους παράγεται πολύ καλής ποιότητας κρασί, αλλά και πολλά ηδύποτα όπως το ούζο και το τσίπουρο

Πρέβεζα Κρασί
Πρέβεζα Κρασί

Η κρανάδα

Ένα άλλο τοπικό αναψυκτικό που παράγει ο τόπος, είναι η κρανάδα από το χυμό φρούτων της κρανιάς, συνδυασμένο με το τοπικό τσίπουρο. Πρόκειται για έναν χυμό δροσιστικό, υπόξινο, με αντιπυρετικές ιδιότητες.

Πρέβεζα Γρανάδα
Πρέβεζα Γρανάδα