Κοντινες Αποδρασεις

εξερευνησε τις γυρω περιοχες

Η Πρέβεζα με την υποθαλάσσια σήραγγα είναι πολύ κοντά στη Λευκάδα, περίπου είκοσι λεπτά χρειάζεται για να διανύσεις ώστε να επισκεφθείς το …πανέμορφο νησί του Ιονίου.

Από την άλλη πλευρά ολόκληρη σχεδόν η ακτογραμμή της Ηπείρου, από τον Αμβρακικό έως τα Σύβοτα, είναι γεμάτη από μικρές και μεγαλύτερες παραλίες, οργανωμένες και μη, που προσφέρουν άπειρες ευκαιρίες και αφορμές για ατελείωτες ώρες ξενοιασιάς και παιχνιδιού με την άμμο και τη θάλασσα, αλλά και ένα… πρόβλημα: ποια από όλες τις παραλίες να διαλέξεις!

Ξεκινώντας από το κάστρο του Παντοκράτορα, που στέκει στην είσοδο του Αμβρακικού, πιάνεις κατεύθυνση προς Βορρά. Πρώτες «στάσεις» η Κυανή Ακτή και το Αλωνάκι, κυρίαρχο στοιχείο και των δύο η εύκολη πρόσβαση (πας ακόμα και με τα πόδια) . Ακολουθεί το Καλαμίτσι, ένας παραθαλάσσιος οικισμός με πολλά θερμοκήπια και καλλιέργειες, και έπειτα το ακρωτήρι του Μύτικα, από τους πιο όμορφους παραθεριστικούς προορισμούς στην Πρέβεζα.

Και τα χιλιόμετρα αμμουδιάς συνεχίζονται: από τον Μύτικα ο δρόμος επιμένει παραλιακά και σε φέρνει γρήγορα στο Μονολίθι, με κυρίαρχο στοιχείο το δάσος που φτάνει μέχρι σχεδόν τη θάλασσα, και την εντυπωσιακή, λεπτή άμμο να «αγκαλιάζει» την απέραντη παραλία ενώ τα πεύκα  χαϊδεύουν τη θάλασσα.

Στην παραλία υπάρχουν  beach bars για καφέ και ποτό μέχρι αργά το βράδυ.

Συνεχίζοντας με κατεύθυνση πάντα προς Βορρά, αφήνεις πίσω το Μονολίθι και φτάνεις στο Κανάλι (περίπου 17 χλμ. από την Πρέβεζα), μια οργανωμένη παραλία  με όλες τις ανέσεις.

Η παραλία της Καστροσυκιάς, λίγο βορειότερα, είναι ιδανική για οικογένειες, ενώ η διαδρομή συνεχίζει πάντα παραλιακά φτάνοντας στους παραθαλάσσιους (και παραθεριστικούς) οικισμούς Λυγιά και Βράχο-Λούτσα και καταλήγοντας στην ήσυχη Αμμουδιά, γύρω στα 47 χλμ. πια από την Πρέβεζα.

 

Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της διαδρομής, από την Πρέβεζα μέχρι την Αμμουδιά, γίνεται δίπλα στη θάλασσα, με ελάχιστα μόνο κομμάτια της να αφήνουν για λίγο το παραλιακό μέτωπο (όπως στη Λούτσα και λίγο πριν από την Αμμουδιά). Αυτό σημαίνει πως καθώς θα περνάς, θα εντοπίσεις και μόνος σου κάποιους πιο μικρούς και απομονωμένους κολπίσκους, όπου θα απολαύσεις το μπάνιο σου χωρίς να συναντήσεις πολύ κόσμο.

Σε όλη την διαδρομή θα απολαμβάνετε το απέραντο γαλάζιο αγναντεύοντας τους Παξούς.

Φτάνοντας στην Πάργα, θαυμάζεις τους ελαιώνες και τα πολύχρωμα παραδοσιακά σπιτάκια, καθώς ολοκληρώνεται ένα καταπληκτικό οδικό ταξίδι προς το πιο φημισμένο «στεριανό» νησί.

Από την Πάργα μπορείς να πας μονοήμερη εκδρομή στους Παξούς με τα καραβάκια που κάνουν καθημερινά τις κρουαζιέρες. Η απόσταση είναι περίπου μιάμιση ώρα.

Τελευταία στάση της διαδρομής, τα περίφημα Σύβοτα! Σε απόσταση 25 χλμ από την Πάργα, το ψαροχώρι που ήταν ήδη γνωστό τη δεκαετία του ’60, κλέβει την παράσταση.  Τα νερά τους μπορούν να κονταροχτυπηθούν άνετα με τις εξωτικές παραλίες της Καραϊβικής. Καταπράσινοι κολπίσκοι, δέντρα ως εκεί που φτάνει το κύμα και στο επίκεντρο ο πετρόχτιστος οικισμός που μοιάζει να κατηφορίζει ως το Ιόνιο.

Αν έχεις χρόνο μπορείς ακόμα και σε μία ημέρα στην Κέρκυρα από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας που είναι σε απόσταση περίπου 15 λεπτών από τα Σύβοτα.